Instrumenten


               onderzoek naar en ontwikkeling van .....
      Klankinstrumenten

De Academie hecht waarde aan het doorontwikkelen van de vele toepassingen van klank.
Vanzelfsprekend hoort daar ook onderzoek naar en het ontwikkelen van nieuwe klankinstrumenten bij.


‘Open Klank’ houdt zich bezig met dit onderzoek van met als gevolg de ontwikkeling van een gestaag groeiend aantal nieuwe klankinstrumenten. Het bedrijf, opgericht door Jan Ridder, is verbonden met de Academie voor Klank. De instrumenten worden gedurende de opleidingen, in workshops en in de praktijk van het klankwerk uitgeprobeerd en verder onderzocht op hun werking. Door deze vruchtbare uitwisseling verzamelen we informatie die leidt tot een steeds verder gaande verfijning
van deze nieuwe klankinstrumenten.

 

Jan is als klankwerker opgeleid door de Academie. Hij richt zich op klanken die rust en innerlijke ruimte teweegbrengen. Instrumenten die de stilte in en om ons niet verstoren maar juist benadrukken.

Hieronder enkele voorbeelden.


Harpschalen

De harpschaal is een van de eenvoudig te bespelen instrumenten die Open Klank heeft ontwikkeld.
Zowel het bespelen als het beluisteren van de harpschaal nodigt uit om spanning los te laten en rust in je zelf toe te laten.

Jan: "Je ervaart mooie, rustige klanken en zachte, ronde vormen. De gemaakte harpschalen zijn allen uniek, niet alleen doordat ze handgemaakt zijn maar ook door de veelzijdigheid van het hout. Het lokale hout dat gebruikt wordt is steeds verschillend en heeft vaak invloed op het ontwerp, de klank en het uiterlijk van het instrument."

HS 4005 ovaal


Deze harpschaal is gemaakt van Nederlands kersen hout, dat het geluid van de harpsnaren op een mooie heldere manier versterkt. De ronde vormen van deze schaal maken het instrument nog toegankelijker. De snaren zijn pentatonisch gestemd zodat alle snaren te combineren zijn en geen muzikale achtergrond nodig is om dit instrument te bespelen.


Stemming c, d, f, g,a vanaf C4 of d, e, g, a, b, vanaf D4. De taps uitlopende snaarafstand maakt het mogelijk om je eigen plek op de snaren te vinden. De klankschaal kan gewoon op schoot gespeeld worden. 

HS 4005 (foto) en HS 4007


Deze harpschalen zijn ten behoeve van de snaaropbouw anders gevormd. De HS 4005 is vergelijkbaar met de HS 4005 ovaal en heeft een gelijke snaaropbouw. De HS 4007 heeft twee extra snaren die de pentatonische stemming uitbreiden: c, d, f, g,a, c', d' (vanaf C4) of d, e, g, a, b, d', e' (vanaf D4). Door de zeven snaren zijn er tijdens het bespelen meer klankkleur verschillen mogelijk.


Deze modellen zijn gemaakt van Nederlands kersen hout, dat het geluid van de harpsnaren op een mooie heldere manier versterkt. De taps uitlopende snaarafstand maakt het mogelijk om je eigen plek op de snaren te vinden. 


HS 6016


De HS 6016 heeft een zeer groot bereik en is mede daardoor heel geschikt voor meditatieve muziek. Door het bereik van ruim twee octaven is muzikaal veel mogelijk. Gekozen is ook hier voor een harpstemming in C , lopende van C3 tot D5 (c - d'').  Door het grote bereik en de 'ronde klanken' is de aansluiting bij het gebruik van klankschalen eenvoudig. 


Dit model is gemaakt van lokaal plataan hout, een stabiele basis met een mooi eigen geluid. De parallelle snaren hebben de bekende harpsnaar kleuren voor c (rood) en f (zwart/blauw) voor een goede oriëntatie op het speelvlak


HS 3005 ovaal


Een vijfsnarige pentatonische schaal, extra afgerond met een toegevoegde handgreep.

Sparkle

 

De Sparkle is een instrument dat heel lichte tingelende geluiden maakt. Het geluid is op zich zelf staand te gebruiken maar ook makkelijk te combineren met andere instrumenten en zeker ook met klankschalen en Koshi's.

Steeds verschillend door het gebruik van natuurlijke materialen als bamboe en leder.

Hoogte: 20 - 22 cm

Dikte: 8 cm

Handgemaakt in Zwolle

Prijs voor een Sparkle: €55,- (inclusief BTW)
    Neem contact op voor de huidige voorraad en mogelijkheden via instrumenten@academievoorklank.nl
    Of kijk voor het volledige aanbod van Open Klank op:  www.openklank.nl


Vragen? Neem nu contact op.